Nieuws


BODY STRESS en de lage rug - zaterdag 25 juni 2022

  
DE OORZAKEN VAN BODY STRESS
Het schokkende effect van ongevallen en vallen kan ervoor zorgen dat lichaamsstress in de onderrug opgesloten raakt. Ook zwaar of onjuist tillen of buigen kan ligamenten en spieren belasten en ertoe leiden dat stress wordt opgeslagen in de structuren. De verkeerde soorten oefeningen - die met draaiende bewegingen of herhaaldelijk voorover buigen - kunnen de lumbale wervelkolom belasten. Een andere oorzaak is een slechte houding, vooral zittend in een onderuitgezakte positie die de normale lumbale curve omkeert.
  Afbeelding invoegen
Zo zitten kan tijdelijke verlichting van rugpijn geven, omdat de gewrichtsruimten zich aan de achterkant openen en zo de druk op de spinale zenuwen voor een korte tijd verminderen. Deze houding bouwt echter druk op de schijven op en na verloop van tijd kunnen de achterwanden van de schijven verzwakken en een uitstulping ontwikkelen. Dit zou ertoe leiden dat er druk wordt uitgeoefend op een spinale zenuw.


DE STRUCTUUR VAN DE LAGE RUG
De ruggengraat van de onderrug heeft vijf lendenwervels en daaronder het heiligbeen, een driehoekig bot dat tussen de botten van het bekken past met aan elke kant een sacro-iliacale gewricht. Het stuitbeen is een klein staartachtig bot onder het heiligbeen.
De lichamen van de wervels zijn met elkaar verbonden door de tussenwervelschijven. Deze schijven met hun harde buitenrand van kraakbeen en gelei-achtige kern dienen als schokdempers en zijn gevormd om de lumbale wervelkolom zijn natuurlijke voorwaartse kromming te geven. De wervels vormen een benig kanaal dat het ruggenmerg bevat. De spinale zenuwen verlaten het koord door openingen tussen de wervels en voeden de huid en spieren van de benen en voeten, de onderbuik en de lies. Takken van deze zenuwen leiden ook naar de interne organen, zoals het spijsverterings-, voortplantings- en urinewegstelsel.

DE EFFECTEN VAN BODY STRESS
Irritatie van de spinale zenuwen van de onderrug kan leiden tot rugpijn en dit kan worden doorverwezen langs de zenuwbanen naar de buik, lies, heupen, benen of voeten. Vaak wordt pijn gevoeld langs de grote heupzenuw die door de bil en langs de achterkant van het been loopt. Er kunnen ook gevoelens van gevoelloosheid zijn in een van deze gebieden. De spierfunctie kan worden aangetast, wat kan leiden tot stijfheid of zwakte. Het compressie-effect in de onderrug kan zo ernstig zijn dat de rugspieren in een beschermende spasme opsluiten en de wervelkolom zijwaarts of naar voren trekken.
Terwijl lichaamsstress opgeslagen blijft in de onderrug, kan de irritatie van de zenuwen de normale werking van de gebieden en organen die ze voeden ondermijnen of verstoren. Zo kan lichaamsstress leiden tot spijsverteringsproblemen, b.v. constipatie/diarree, blaasklachten en kan de seksuele functie nadelig beïnvloeden.
Soms is iemand zich misschien niet bewust van de lichaamsstress in de onderrug, behalve dat hij stijfheid voelt bij het opstaan in de ochtend. Na BSR kan een persoon gedurende een periode pijnvrij zijn, waarna het probleem zonder duidelijke reden terugkeert. Dit geeft aan dat de onderrug klaar is om verdere, diepere ontladingen van lichaamsstress te ondergaan.

Als de lichaamsstress in de onderrug al lang aanwezig is (de oorzaak kan in de kindertijd zijn ontstaan), kan het nodig zijn dat de opgeslagen spanning na verloop van tijd in "lagen" wordt losgelaten.
Als de lichaamsstress in de onderrug al lang aanwezig is (de oorzaak kan in de kindertijd zijn ontstaan), kan het nodig zijn dat de opgeslagen spanning na verloop van tijd in "lagen” wordt losgelaten.

Als fundament van de wervelkolom beïnvloedt de onderrug de stabiliteit van de rest van de wervelkolom. Daarom, als lichaamsspanning wordt opgeslagen in het lumbale gebied, zal spierspanning worden verwezen naar de bovenrug en nek.

Body Stress Release Health een zeer zachte, medicijnvrije, hands-on therapie, gericht op het ontsluiten van spierspanning, kan het genezend vermogen van het menselijk lichaam ondersteunen.
 


Terug naar de vorige pagina >